Ce lemn folosim pentru constructii case lemn?
In constructiile de case lemn, materialele folosite trebuie sa fie de cea mai buna calitate. Acest lucru se aplica in mod special lemnului utilizat pe parcursul lucrarii. Lemnul folosit cel mai des in constructii se imparte in doua categorii principale: lemn neecarisat (rotund si semirotund) si lemn ecarisat (cu muchii drepte)
Lemnaria neecarisata este disponibila sub urmatoarele forme:
a. Lemnarie rotunda, obtinuta in urma curatirii lemnului de scoarta
b. Lemnarie semirotunda, cu una din fetele sale taiata la fierastrau
c. Grinzi si margini cu doua fete plane, celelalte doua fiind rotunde
d. Lemnarie cioplita, avand muchiile taiate la fierastrau sau cioplite
Aceasta ultima categorie este de dimensiuni foarte mari si este utilizata in general pentru executarea constructiilor de dimensiuni mari, cum ar fi podurile.
Lemnaria ecarisata pentru constructii case lemn este obtinuta prin prelucrarea in mod mecanic a lemnului. Aceasta este disponibila sub urmatoarele forme:
a. Scanduri
b. Dulapi
c. Sipci
d. Rigle
e. Grinzi
Tipuri de lemn folosite pentru constructii case lemn
a. Lemnul de brad. Acesta este cel mai des intalnit si intrebuintat tip de lemn atunci cand vine vorba de constructii. Cu ajutorul acestuia se executa: case lemn, poduri, cofraje, schele, unelte, soproane, turnuri, etc. Pe langa toate acestea, lemnul de brad se mai foloseste si la confectionarea mobilelor usoare.
b. Lemnul de fag. Acest tip de lemn este folosit atat pentru constructii case lemn cat si pentru confectionarea parchetului sau mobilei.
c. Stejarul. Fiind un lemn tare, mult mai rezistent decat bradul, acesta este utilizat pentru construcii mai grele, precum case lemn si poduri.
Protectia si conservarea lemnului
Lemnul pe care il folositi in constructii va trebui protejat corespunzator de zapezi, temperaturi ridicate, ploi si alte conditii meteorologice. Mijloacele prin care puteti face acest lucru difera de la caz la caz:
– Tratarea adanca, care consta in introducerea unor substante in structura interioara a lemnului. Acest lucru se realizeaza prin injectare sau prin inmuiere
– Tratarea superficiala, care consta in aplicarea unui strat protector de vopsea sau lac pe suprafata lemnului
– Impregnarea cu diverse substante ignifuge pentru a intarzia efectele actiunii focului
Acestea sunt principalele tipuri de lemn utilizate pentru constructiile de case lemn dar si cateva din modalitatile prin care le puteti trata si proteja impotriva deteriorarii.