SINAI GROUP

Vrem să colaborăm

Str. Gării nr. 8,
Râșnov, județ Brașov
+40 740 005 728

Image Alt

Constructii Case Lemn

3 Motive sa-ti faci o casa din lemn

Daca te gandesti sa-ti construiesti o casa, probabil te-ai apucat deja sa studiezi care sunt optiunile. Bineinteles, sunt nenumarate metode si sisteme de a construi o casa insa pentru moment ne vom concentra asupra a trei motive pentru care merita sa-ti faci o casa de lemn.

1. O casa de lemn este mai ieftin de construit

Pur si simplu materialele si manopera sunt mai ieftine decat in cazul unei constructii clasice de caramida si beton. Lemnul de constructii este un material care este prelucrat mai putin decat, de exemplu, o caramida care trece printr-un proces mai lung si mai complex de fabricare. Un arbore se taie, se debiteaza si se lasa la uscat – un proces simplu care nu presupune costuri mari.
In plus, lemnul este o resursa regenerabila si prin urmare poate fi procurat local, la costuri de transport mai mici. In contrast, blocuri ceramice de calitate nu se produc chiar oriunde, prin urmare in pretul final de vinzare va fi inclus si costul transportului care este mai mare.

2. O casa din lemn se construieste mai repede

Intrucat nu este vorba despre ziduri cu caramida si mortar, nu exista timpi morti. In zidarie nu se poate ridica decat un anumit numar de randuri pe zi – trebuie lasat mortarul sa se intareasca, altfel zidul se poate stramba sau poate fugi cu totul. Cu lemnul putem avansa oricat de mult fara probleme. Asta inseamna ca vei avea casa acoperita mai repede. Dupa care te poti apuca de interior, indiferent de vremea de afara. Un motiv pentru care este mai rapid sa construiesti din lemn este faptul ca o casa din lemn poate fi ridicata doar ca schelet si acoperita imediat. La o casa in sistem clasic, nu poti face acoperisul decat…cand ajungi la acoperis. Adica doar dupa ce ai zidit maxim 5 randuri pe zi, ai turnat centura si placa, ai zidit etajul/mansarda, ai turnat centura pe zidul de la etaj – multe operatii care mai presupun si confectionarea cofrajelor, apoi desfacerea lor. Toate astea inseamna timp si bani.

3. Casa din lemn este resistenta la cutremure de pana la gradul 8 sau mai mult

De ce?

Simplu: notiunile de care ne legam aici sunt elasticitate contra faramitare.

Exemplu: O caramida se faramiteaza daca este supusa la socuri sau presiuni foarte mari. Lemnul, in schimb, cedeaza fara a se distruge. Este elastic, ceea ce constituie un

avantaj. O constructie din boltari, caramida sau BCA este vulnerabila la cutremure fara o armatura solida. Iar aici ajungem din nou la costuri si timp. Casa din lemn, in schimb, este gata armata de la bun inceput. Faptul ca se lucreaza cu lati, barne, popi (stalpi) de lungimi semnificative (cativa metri) confera constructiei o retea de distribuitie a fortelor.

Ce inseamna asta?

Fiindca fortele se disipeaza in intreaga structura mult mai usor si mai rapid – datorita legaturilor lungi si elastice – nu exista niciun punct in care fortele sa fie prea mari pentru a produce o ruptura. O structura de beton opune rezistenta pana la un anumit moment dupa care apar fisuri sau rupturi, singura salvare fiind armatura. O casa din lemn, danseaza cu fortele seisimice, nu opune rezistenta.

4. O casa din lemn este mai calduroasa

Parca erau doar trei motive, nu?

Da. Al 4-lea este bonus. 🙂

Experiment: Cand este frig afara, pune mana pe o bucata de lemn uscata, care a stat in frig. Apoi pune mana pe o caramida care a fost pastrata in acelasi conditii. Vei simti o diferenta semnificativa. Lemnul este mai cald sau cel putin asa am putea sa descriem senzatia. De fapt lemnul nu este un foarte bun conducator de caldura ceeea ce insemna ca este un foarte bun izolator termic. Asta se intampla deoarece lemnul are o consitenta aerata. Intre fibrele lemnoase exista spatii poroase, cu aer care – stim cu totii – este cel mai bun izolator termic. (Mai tii minte lectia de fizica din scoala generala despre peretele adiabatic?)

Un boltar sau un perete de beton este ca o roca – o punte termica perfecta intre interior si exterior. Transferul termic se face mai repede ceea ce inseamna ca este o nevoie continua de a alimenta sursa de caldura din interior (soba – lemne, centrala – gaz metan, panouri radianate sau calorifere electrice – curent electric) = costuri cu incalzirea mai mari. Probabil iti este cunoscuta metoda de a izola casa cu polistiren. Practic se incearca a se micsora transferul termic dintre aerul rece de afara si zidurile de beton care absorb frigul si transporta caldura din interiorul locuintei in afara. Polistirenul impinge punctul de tranfer termic zero cat mai departe de interiorul locuintei – asta este bine. Acum imagineaza-ti cat de mare ar fi confortul termic unei case de lemn la care se adauga aceasta izolatie de polistiren. Altfel spus, pe langa confortul termic, o casa pe structura de lemn poate avea aspectul exterior al unei case standard, cu pereti zugraviti.

Tata si-a facut la tara o casa din lemn si a izolat-o intr-un mod mai putin ortodox, totusi eficient.
La peretele nordic, unde bate ploaia si vantul cel mai tare, a pus peste umplutura de lemn de 10 cm, un start de foi PFL, apoi o folie izolanta de 3 mm grosime, dupa care un nou strat de PFL, apoi un strat de carton bitumat, peste care a batut lati de 5 cm grosime, peste care apoi a tencuit cu lut.
Peste peretele acesta a construit apoi o prelungire a acoperisului – o apa in unghi ascutit.
La toate astea, vecinul a zis: “Bai Costele, tu nu vrei sa mai faci foc deloc?”

Concluzie

O casa de lemn are foarte multe avantaje in ceea ce priveste costurile de constructie iar apoi costurile lunare de incalzire. In final, confortul si beneficiul de a locui este cel putin la fel de mare ca intr-o constructie de caramida. (doar ca iti raman bani si de o vacanta exotica). Important este sa consideri celelate alternative si sa alegi ceea ce ti se potriveste.

Call Now Button