SINAI GROUP

Vrem să colaborăm

Str. Gării nr. 8,
Râșnov, județ Brașov
+40 742 244 375
+40 740 005 728

Image Alt

Constructii Case Lemn

Uscarea lemnului pentru constructii – De ce trebuie uscat lemnul

Lemnul folosit in constructii sau in tamplarie este un lemn care a fost uscat in prealabil. Cine nu are prealabil, poate sa-l usuce intr-un spatiu deschis, aerisit dar acoperit. Sa fim seriosi acum…

De ce trebuie uscat lemnul?

Din mai multe considerente: volum, greutate, posibilitatea de fi prelucrat mai bine, eliminarea riscului de mucegai, etc. Sa le luam pe rand.

Volumul

Intrucat lemnul contine o catitate semnificativa de apa, o oarecare parte din volumul sau este dat de continutul de apa. Practic, avem nevoie de lemn uscat, atat in tamplarie cat si in dulgherie, fiindca vrem sa fim siguri ca dimensiunea materialului nu se va mai modifica dupa prelucrare si ansamblare. Inchipuie-ti cum ar fi ca un picior de la scaunul tau din lemn sa se scurteze sau sa se incovoaie la doua saptamani dupa ce l-ai cumparat. Daca scaunul ar fi ansamblat din lemn verde, asa ceva chiar se poate intampla.

Daca, insa, lemnul este bine uscat, volumul sau este mai mic decat la taiere. E usor de observat acest lucru la efectuarea unui gard cu scanduri proaspat aduse din gater. Desi scandurile sunt initial lipite intre ele, dupa o vreme se vor observa spatii de cativa milimetri. Asta insemna ca scandurile s-au uscat (lemnul a lucrat, s-a tras). In contructii nu este impusa o precizie milimetrica insa in tamplarie este important de stiut ca o anumita piesa de mobilier ramane la dimensiunile la care a fost produsa.

Pentru a garanta acest lucru, lemnul trebuie sa fie foarte bine uscat. Altfel spus, cand umiditatea lemnului este redusa in limitele standardelor de prelucrare, avem garantia unui volum si a unei forme constante – prin urmare, lemnul poate fi bagat in procesul de productie. (Adica n-o sa se strambe dulapul dupa ansamblare)

Greutatea – lemnul uscat este mai usor si mai rezistent

Daca este mai usor, lemnul poate fi manevrat si transportat mai repede, cu costuri mai mici. Apoi, cand este pus in manopera, greutatea cat mai mica a lemnului face construtia sa se autosustina. Adica un acoperis construit cu capriori si astereala verzi (fara sa fie uscate), peste care care punem imediat tigla (care este grea) si peste care apoi cade o ninsoare babana (50 cm strat de zapada si un vant care bate in rafale) se va incorda sa reziste si este foarte probabil ca va ceda. Un lemn ud trebuie sa-si sustina si greutatea proprie, apa continuta fiind in acest caz o sarcina in plus. Nu vrem asa ceva.

Lemnul uscat si tratat are un raport elasticitate/greutate/rezistenta optim, motiv pentru care se poate oferi o garantie de pana la 100 de ani cu conditia ca lemnul sa fie ferit de intemperii.

Prelucrarea este mai usoara

Un material lemnos verde este un material in care lamele si cutitele utilajelor de prelucare se pot incarca si infunda. Asta, inseamna ca utilajul trebuie oprit si curatat, dupa care se reia lucrul. Totusi, pe langa faptul ca asta inseamna timpi morti in productie, piesa nu iese la fel de bine ca una executata din lemn uscat. Si chiar daca iese bine (aici trebuie sa-i dam credit meseriasului), dupa uscare, dimensiunile si simetria piesei nu vor mai fi aceleasi. Din nou, nu vrem asa ceva. Daca ai crapat lemne de foc, ai observat ca se despica mult mai usor cand sunt uscate. Cand sunt verzi, toporul se infunda. La fel e si cu prelucarea industriala.Lemn uscat si tratat = material de constructie inert. Nu vrem sa avem un mic ecositem chiar in perete, nu? Uscarea naturala elimina umiditatea din lemn insa nu distruge microorganismele, mucegaiurile/ciupercile sau cariile de lemn (insectele). Tocmai de aceea, casele moderne din lemn sunt construite cu material uscat si conditionat (tratat cu substante) care nu poate fi atacat de carii sau ciuperci.

Uscare in cuptoare sau uscare in spatii deschise?

Dezavantajul uscarii naturale este ca nu se intampla altceva decat…uscarea. Iar pentru o uscare corespunzatoarea este devoie de cativa ani; 3 – 7 ani, in functie de tipul de lemn, momentul taierii (de preferat in lipsa vegetatiei – iarna) si destinatia sa (tamplarie, dulgherie, ambarcatiuni, instrumente muzicale, articole sportive, decoratiuni, etc.). De exemplu, stejarul are nevoie de 1 an de uscare pentru fiecare centimetru de grosime – un dulap de 5 cm grosime se va usca complet in de 5 ani. Molidul se usuca in 2-3 ani fiindca are o fibra mai aerista, nu este dens ca stejarul sau fagul. Grosimea la care se debiteaza lemnul influenteaza desemenea timpii de uscare.

Uscarea in cuptoare se face mai rapid (2-3 zile sau o saptamana) si presupune incalzirea lemnului la temperaturi de pana la 70 de grade Celsius (in miezul lemnului), proces care distruge microorganismele si insectele. Apoi se aplica substante care patrund in lemn, motiv pentru care mucegaiurile sau cariile nu vor mai ataca lemnul. Deci nu trebuie sa-ti faci griji daca iti construiesti casa din lemn tratat.

Cum se face uscarea lemnului

Sunt mai multe metode, fiecare din ele fiind specifice tipului de lemn si destinatiei de folosinta, insa o metoda populara este…

Uscarea in cuptor cu aer cald uscat – Lemnul este un material higroscopic (adica absoarbe sau cedeaza umiditate, in funtie de umiditatea mediului ambiant). Cheresteaua se aseaza in calupuri la rigla – cu spatii intre scanduri si distantiere intre randurile de scanduri pentru a asigura o buna ventilatie – si se baga in cuptor. Cuptorul este apoi inundat cu aer cald si uscat. Lemnul, fiind higroscopic, cedeaza din umiditatea sa aerului inconjurator care apoi devine cald si umed. Sistemul de evacuare elimina aerul umed si astfel lemnul devine uscat. Apoi se aplica tratamentul pe baza de vapori sau spray. Lemnul fiind acum uscat, si avid de umiditate, poate absorbi cu usurinta substantele care-i vor prelungi viata (desi el e mort demult).

Alte metode de uscare:

Uscarea la presa – o presa cu talpi incinse prinde lemnul si forteaza evaporarea umiditatii

Uscarea cu microunde – lemnul este pus intr-un camp de frecventa radio (mai mult de 1 MHz) iar apa din interior se evapora fiindca se incalzeste

Uscarea chimica cu vapori – lemnul este expus la vapori ai unor substante chimice, care se combina cu apa din interiorul lemnului, formand un compus nou

Uscarea cu raze infrarosii – nu este foarte eficienta (mai ales pentru fibre tari) deoarece penetrarea in masa lemnului este superficialasolar-de-uscare-a-lemnului

Uscarea in solar

Este o uscare naturala care amplifica puterea calorica a razelor de soare prin efectul de sera – sistemul de aerisire este important; mai rapida decat uscarea in spatii umbrite si aerisite (vezi imaginea din dreapta). Toate metodele presupun evacuare sau ventilare.

Cam atat.

Call Now Button