6 Motive sa-ti faci o casa cu mansarda
Sa zicem ca vrei sa-ti faci o casa cu etaj. Intrebarea e: vrei o casa cu etaj sau o casa cu mansarda? E clar, o casa cu etaj si pod iti ofera mai mult spatiu. Daca ai o familie numeroasa si ai nevoie de loc suplimentar de depozitare a lucrurilor atunci un pod iti va fi de folos. Fara indoiala.
Ai vazut reclama la Dacia Sandero in care e un tip care-si spala masina toata ziua dar nu merge nicaieri? Spre deosebire de tipul cu Sandero care iese intr-o tura cu prietenii la munte, se distreaza, vad locuri faine. Mesajul: unii traiesc pentru masina lor, altii traiesc pur si simplu.
Ce legatura are asta cu mansarda?
In Romania, din pacate, oamenii se agita sa demonstreze ca au un anumit statut si de cele mai multe ori aceasta dorinta se manifesta prin investitii inutile intr-o casa mare si o masina mult prea scumpa. Mansarda reprezita scenariul in care personajul alege sa traiasca cu placere intr-o casa cocheta – deci locuieste in casa, nu traieste pentru casa. Este asta o parere obiectiva? Bineinteles ca nu. Noua ne place o asemenea casa pentru ca:
1. E fain sa ai o casa cu mansarda
E misto! Ai o senzatie de confort si intimitate ca nicaieri. Stai cocotat intr-un cuib calduros in care te simti protejat. Si daca ar fi sa alegi un loc in care sa faci dragoste cu iubita (sau iubitul), nu-i asa ca mansarda ar fi in Top 3? Pentru mine da!?
Iar ferestrele de mansarda sunt un vis al copilariei. Cat de fain poa’ sa fie sa ai un geam in tavan prin care vezi pasarile zburand si peste care iarna ninge?!
2. Vrei sa scrii sau sa pictezi? Inspiratia e la mansarda
Orice activitate creativa se desfasora cu spor cand lucrezi in mansarda. Esti mai aproape de muza ta. Ai liniste. Esti tu cu gandurile si ideile tale. Grafician, textier, om de afaceri (si afacerile sunt o arta, nu?) – orice ai fi – vei gasi placerea de a crea la mansarda. In plus, Mircea Eliade si Emil Cioran au beneficiat de o mansarda iar opera lor inca dainuie – pe tine ce te impiedica sa creezi o capodopera? Lipsa mansardei? Ne ocupam noi de asta. Contacteaza-ne.
3. Platesti un impozit mai mic
O casa cu mansarda va fi impozitata cu o suma mai mica decat o casa cu etaj. Fiindca nu se poate sta in picioare chiar langa pereti, sub panta acoperisului, se ia îin considerare o suprafata utila/locuibila mai mica decat in cazul unei case cu etaj. Daca intrega casa este pe o structura de lemn, impozitul este si mai mic.
4. Costurile de constructie sunt mai mici
Atat materialele (mai putine) cat si manopera vor costa mai putin.
5. Te muti mai repede in casa noua
Economia de materiale si manopera aduce si o economie de timp. Casa ta va fi gata mai repede. Asta ne dorim cu totii – sa fie gata cat mai repede, sa ne putem muta inauntru, intr-o casa care ne reprezinta.
6. Costuri mai mici de incalzire
O mansarda cuprinde un volum de aer mai mic decat un etaj, prin urmare vei avea costuri de incalzire mai mici. Si fiindca tot facem mentiuni la vremurile curente, Fuego (artistul muzician al carui fani NU suntem) spunea intr-o emisiune TV ca are cheltuieli lunare de 80 milioane (8000 lei noi) pentru intretinerea unei vile… Nu ti se pare o risipa? Mie da! Mai putini bani cheltuiti pe intretinerea casei inseamna mai multi bani pentru calatorii, iesiri la ski cu familia, sau, de ce nu, o investitie imobiliara intr-o garsoniera la oras pe care o poti apoi inchiria.
Concluzie
In final, tu decizi. Construieste-ti o casa de care sa fi mandru si in care sa locuiesti cu placere.