Case din lemn. Eco?
Putem construi ecologic din lemn, chiar daca taiem padurea?
Da! Cu ajutorul unei exploatari sustenabile care ne permite sa inlocuim copacii batrani cu cei tineri, nu doar ca ajutam padurea, dar si generam mai mult aer curat. O padure in crestere genereaza cu aproximativ 20% mai mult oxigen decat una care stagneaza.
Case din lemn. Eco?
Speciile folosite la constructia case din lemn sunt bradul si molidul.
Ambele sunt puieti pentru primii 10 ani si ajung la maturitate in jurul varstei de 50 de ani. De la aceasta varsta, copacul este in perioada de stagnare care poate dura 20-30 de ani, iar apoi incepe sa se degradeze si emite mai mult dioxid de carbon prin procesul de respiratie decat poate absorbi prin fotosinteza.
De aceea, exploatarea unui copac dupa varsta de 80 de ani nu reprezinta un lucru negativ, ci chiar benefic naturii. Cu conditia sa replantam puieti in locul copacilor batrani, nu doar ca ne construim o casa ecologica, dar si ajutam padurea sa ne ofere mai mult oxigen.
Cat de mult ajuta constructia unei case din lemn in Romania?
Din pacate, foarte putin. Majoritatea lemnului este exportat in stare bruta fara a fi prelucrat, finisat sau transformat intr-un produs care sa adauge un plus de valoare copacului pe care il taiem.
Valoarea acestui lemn este foarte mica comparativ cu un produs finit ce se poate obtine din aceasi bucata de lemn. Tocmai de aceea nu exista o parte din profit care sa fie atribuita reabilitarii padurii prin replantare.
Putem transforma casele din Romania in case din lemn ecologice si ne putem salva padurile doar valorificand lemnul romanesc cat mai mult in tara, fara sa exportam cantitati enorme de materie prima peste hotare.