SINAI GROUP

Vrem să colaborăm

Str. Gării nr. 8,
Râșnov, județ Brașov
+40 742 244 375
+40 740 005 728

Image Alt

Constructii Case Lemn

Ruperea capilaritatii sau cum sa-ti faci fundatia in zone cu panza freatica ridicata

Daca vrei sa-ti faci o casa intr-o zona cu panza freatica ridicata ar fi bine sa ai in vedere hidroizolatia fundatiei si ruperea capilaritatii.

Ce e ruperea capilaritatii? – s-ar putea sa intrebi.

Ca sa nu intram prea tare in fizica, e vorba despre situatiile in care apa se infliltreaza de jos in sus, deci antigravitational, in intreaga masa a unui corp (poros, permeabil) sau pe anumite canale capilare (cu grosimea mai mica de 1 mm).

Cel mai la indemana exemplu pentru a demonstra capilaritatea ar fi sa pui un tub subtire si transparent intr-un vas cu lichid colorat. Vei vedea cum lichidul urca in tub. Acesta este cel mai relevant exemplu pentru a demonstra ce este capilaritatea.

Cum afli cat de sus este panza freatica

Simplu – Cauti o fantana in zona si observi cat de sus se afla oglinda apei fata de cota zero (solul). Sau intrebi vecinii daca li se inunda beciurile dupa cateva zile de

ploaie…

In cazul in care locul tau de casa se afla intr-o zona ca asta (Stupini, Brasov de exemplu), poti face doua lucruri pentru a evita infiltratiile in fundatie (si apoi in pereti):

  1. Asterne un strat de prundis in santul de fundatie
  2. Izoleaza fundatia cu o membrana hidroizolanta

De ce prundis? Fiindca nu se poate tasa precum pietrisul din piatra sparta. Altfel spus, avand pietricele rotunde, vor exista mereu goluri intre pietre. Iar acele goluri vor rupe fenomenul de capilaritate.

Atat. Tu ce zici?

Call Now Button