Românismul in constructile civile sau de ce vecinul si-a facut o ditamai Casa Roz (sau Verde Fosforescent)
Ai simtit vreodata ca te doare ochiul cand mergi pe strada si vezi cate o casa mare si roz? (in Romania desigur) Apoi, probabil, te-ai induiosat si intristat vazand o insiruire de case saracacioase, cu peretii scorojiti, garduri darapanate, curti neingrijite, toate insa cu cate o antena TV satelit. Romania e inca o tara saraca, ti-ai zis.
Dar stai! Ia uite cate SUV-uri si masini de lux ruleaza pe strazile noastre. (Unul dintre SUV-uri apartine proprietarului de casa roz) Se pare ca nu suntem atat de saraci dar avem un talent de a ne afisa ca si cum am fi saraci…
Un prieten american mi-a spus ca luxul si afisarea opulenta (cazul omului cu SUV si vila roz) e un rezultat al anilor petrecuti in comunism cand am fost cu totii infantilizati de catre sistem. Eram tratati ca niste copii mici si ni se spunea ce avem voie sa facem (sau ce avem voie sa fim) si ce nu avem voie. Se insista mai mult pe ce nu aveam voie. Acum insa, avem voie orice. Sau asa vrem noi sa credem. Si atunci facem orice, cum ne taie capu’, fiindca e democratie, nu?
Ce putem invata de la nemti
In afara de faptul ca am putea sa ne pastram tara curata si ingrijita, am putea sa invatam despre bunul simt in constructii. Ce-mi place in Vest (probabil si tie iti place) e faptul ca exista o oranduire in facerea lucrurilor. Casele respecta un stil architectural si au dimensiuni rezonabile. Totul emana bun simt si responsabilitate. Intr-adevar, la ei legile chiar se aplica. Adica nu poti sa-ti tragi o vila roz cu 3 etaje intr-o zona de P+1+M (parter, etaj si mansarda) doar fiindca asa vrei tu sau fiindca esti prieten cu primaru’ sau cu nuscine de la Inspectoratul de Constructii. E greu sa cerem statului Roman sa aplice legile si sa faca ordine in tara (aici se resimte un pic frustrarea de a fi roman, nu?). E la fel de greu ca atunci cand tot spunem ca avem nevoie de autostrazi si infrastructura iar statul le tot face…insa le face greu (a se citi lent). Oare le face greu fiindca le face bine?!
Dar putem sa-i imitam pe nemti, englezi, olandezi si sa ne facem o casa cu bun gust, nu foarte mare (oricum incalzirea e scumpa, ce naiba?), in culori mai putin tipatoare. Apoi putem sa mentinem curtea ingrijita, maturata, arajata. Putem sa ne facem casa cocheta fara sa cheltuim prea multi bani. (Ai vazut minunatele ghivece cu flori de la ferestrele caselor si cabanelor din Italia – zona muntilor Dolomiti? Reteta e simpla: arhitectura traditionala, simplitate si curatenie). Ai bani si vrei sa arati asta. Am inteles. Daca vrei neaparat sa-ti arati puterea finaciara, o poti face altfel. Fara sa ne ranesti retina. Mai bine planteaza o livada in curtea din spatele casei, sau mai bine doneaza o parte din bani la spitalul din localitate sau la un azil de batrani, etc.
Concluzie
Ne tot plangem ca noi nu putem face nimic, ca statul nu ne ajuta… Ba da! Putem face ceva. Putem fi mai harnici, putem avea bun simt si putem sa ne construim o casa cu bun gust. Sa avem o tara de care sa fim mandri sta in puterea fiecaruia dintre noi. Deci, daca vrei sa-ti construiesti o casa, te rog mult de tot, nu exagera. Refuza sa contribui la zogomotul vizual care face din Romania un peisaj pestrit. Si ca tot veni vorba, care-i culoarea in care ai vrea sa-ti zugravesti casa?